Ny lov om kasseapparat i fire brancher

Du har måske allerede hørt om det, måske har du ikke, men fra 2024 kommer der en ny lov om kasseapparater for en lang række virksomheder i Danmark. Det er en lov, der skal være med til at inddæmme sort arbejde i en række brancher. 

På bloggen her kan du læse mere om, hvad den nye lov om kasseapparater går ud på, hvilke ting du skal være opmærksom på, hvem der bliver pålagt lovkravet og hvordan Amero kan hjælpe dig godt på vej mod et kasseapparat der lever op til den nye lov for digitale kvitteringer. Du kan se vores kasseapparat og tilbehør her.

Forskellige typer af is i køledisk i forretning
Margarita pizza på tallerken
Kaffebar med hyggelig stemning

Hvad går lovkravet ud på?

 

Lovkravet går i alt sin enkelthed ud på, at en række virksomheder fordelt på fire forskellige brancher fra d. 1 januar 2024 bliver pålagt at have et digitalt salgsregisteringssystem. Det betyder at omkring 12.500 virksomheder skal bruge digitale salgsregistreringssystemer.

Lovkravet kommer på baggrund af en analyse fra Skatteforvaltningen, som viser, at der i disse brancher er en højere andel af fejl relateret til registreringen af salg i forhold til andre brancher.

Nemmere at kontrollere virksomheder

Formålet med lovkravet vil være, at de digitale kasseapparater, eller salgsregistreringssystemer om man vil, vil gøre det betydeligt lettere for Skatteforvaltningen at kontrollere virksomheder, hvor der er mistanke om, at der bliver arbejdet sort eller snydt med moms og skat.

Nuværende skatteminister, Morten Bødskov, udtaler i skatteministeriets artikel “Digitale salgsregistreringssystemer skal skærpe indsats mod sorte penge i detailbranchen” fra 2021

 

Morten Bødskov
Skatteminister 2021
”Siden vi trådte til har det været regeringens ambition at styrke skattekontrollen i hele landet. Derfor har vi iværksat en reform, hvor vi frem mod 2024 ansætter 1.000 nye medarbejdere og åbner otte nye skattecentre, som skal være med til at styrke vores indsats mod snyd og svindel”.
Hvad er et digitalt salgsregistreringssystem? 

Hvad er et digitalt salgsregistreringssystem? 

Men nu sidder du måske og tænker, hvad er sådan et digitalt salgsregistreringssystem egentlig for noget? Sagt med andre ord, er et digitalt salgsregisteringssystem et digitalt kasseapparat, der overholder en række specifikke krav fremsat af regeringen. 

I mange lande har man over de sidste 30 år indført kasseapparater, der er låst eller plomberet. Dette kaldes for Fiscale kasseapparater. Så for at gøre forvirringen endnu større, er det netop et af de fiscale kasseapparater du skal gå efter, fordi stort set alle fiscale kasseapparater er mere eller mindre digitale. 

Alt salg skal registreres

Det vil altså sige, at du skal gå efter et låst kasseapparat, hvor du ikke kan sælge noget, uden at salg bliver registreret. Dermed skal det digitale kassesystem kunne registrere alle transaktioner og salgsdata elektronisk. Det betyder at data opbevares, det lagres og det kan logges efter behov. 

Ikke nok med at sådan et digitalt kasseapparat sørger for at mindske snyd, så har det også en række fordele for dig. Det er eksempelvis nemmere for dig at følge med i dine salg, se statistikker over, hvordan det går i forretningen og se, hvad der bliver solgt mest af. På den måde får du mulighed for at optimere din forretning til det yderste. Du kan læse mere om vores digitale kassesystem her.

Hvem omfatter den nye lov om kasseapparat?

Men hvem er det så lige, der skal have det her digitale kasseapparat ifølge den nye lov? Det finder du svaret på lige her. Ifølge skatteministeriet er det nye lovkrav pålagt fire brancher, der opfylder en række specifikke krav om omsætning. De fire brancher er fordelt på følgende: 

  • Cafeer, værtshuse, diskoteker mv.
  • Pizzeriaer, grillbarer, isbarer mv.
  • Købmænd og døgnkiosker
  • Restauranter.

I forhold til specifikke krav om omsætning, drejer det sig om virksomheder der har en årlig omsætning på mere end 50.000 kroner og mindre end 10 millioner kroner. 

To ud af tre kontrollerede virksomheder har fået påbud om nyt kasseapparat Hør om Arly Hansens oplevelse

To ud af tre kontrollerede virksomheder har fået påbud om nyt kasseapparat

Allerede fra Juli 2021 har skattestyrelsen kunne pålægge en virksomhed et påbud om at få digitalt kasseapparat ved kontrolbesøg. Mange forretninger er allerede blevet besøgt, og ifølge en artikel fra skattestyrelsen, er det to ud af tre besøgte virksomheder, der har fået påbud om digitalt kasseapparat.

Hvis du har fået påbud om digitalt kassesystem, eller ved du kommer til at få det, sidder vi hos Amero altid klar til at hjælpe. Du kan møde en af de kunder, vi har hjulpet med et digitalt kasseapparat efter besøg fra Skat, hvis du klikker på knappen herunder.

Det skal du være opmærksom på fra 2021

Selvom lovkravet først endegyldigt træder i kraft fra 2024, er det noget, du skal være opmærksom på allerede nu. 

Indtil lovkravet om digitale kasseapparater træder i kraft, vil SKAT nemlig kontrollere virksomhederne som de har gjort hidtil. Fra den 1. juli 2021 er der trådt nye regler i kraft, hvor alle erhvervsdrivende i de berørte virksomheder som sanktion kan pålægges at benytte et digitalt kasseapparat. Det kan ske, hvis SKAT ved et kontrolbesøg opdager fejl i registrering af salg og kasseopgørelse. Det kan eksempelvis være utilstrækkelig registrerings af salg i virksomheden.

Kontrol med velfungerende system

Herefter skal det digitale kasseapparat automatisk lagre oplysninger om salg hos den enkelte erhvervsdrivende. De lagrede oplysninger skal i forbindelse med efterfølgende kontrolbesøg udleveres digitalt til Skatteforvaltningen eller sendes digitalt umiddelbart efter besøget. 

Ifølge tidligere Skatteministeren, Karsten Lauritzen, kan man lige så godt begynde at pålægge sanktioner så snart man har et velfungerende system, der kan være med til at tjekke de enkelte virksomheder. Til DR i artiklen “Cafeer, kiosker og pizzeriaer skal bruge digitale kasseapparater fra 2024″  udtaler han: 

Karsten Lauritzen
Tidl. skatteminister
“Når man har en model, der fungerer rent teknisk, og det har man fra 2020 eller 2021 i Skatteforvaltningen, så kan kan man begynde at pålægge det her krav og sige til en virksomhed, at der bliver holdt ekstra øje”

Inspiration fra Norge og Sverige 

Selvom denne lovgivning det er et nyt tiltag for danskerne, er det faktisk ikke ukendt at pålægge registrering af salg i Norden. I vores Sandinaviske nabolande, Norge og Sverige, er virksomheder med salg til private allerede i henholdsvis 2010 og 2017 blevet pålagt at registrere deres salg hos skattemyndighederne. Det skriver DR i artiklen “Cafeer, kiosker og pizzeriaer skal bruge digitale kasseapparater fra 2024”.

Positive fordele ved lovkrav

I både Norge og Sverige har der været masse positive fordele ved indførelsen af lovkrav. I Danmark findes der allerede adskillige virksomheder, som tilbyder muligheden for , og dermed er der rig mulighed for virksomhederne at få den den nødvendige hjælp til at omstille sig.

Hvad skal du generelt være opmærksom på med den nye lov om kasseapparat? 

Inden du begynder at købe et nyt digitalt kasseapparat, kan det være en fordel at skabe et overordnet overblik. Derfor er det en rigtig god ide at undersøge forskellige muligheder og have de specifikke krav med i baghovedet. 

Vii ved godt, at det kan være svært at finde hoved og hale i det hele og skabe det nødvendige overblik, når man har brugt lang tid på at undersøge diverse krav og muligheder. Derfor kommer vi her med nogle af de mest generelle ting du skal være opmærksom på, når du skal vælge dit nye digitale kasseapparat, der lever op til SKAT’s krav. 

Find en erfaren leverandør 

Først og fremmest kan det være en god ide at finde en erfaren leverandør, du finder troværdig og har tillid til. Undersøg derfor gerne flere forskellige leverandører og find den løsning, hvor du føler, at du vil få det bedste produkt og den bedste support. Det kan eksempelvis være en god ide at vælge en leverandør med dansk support, så du har mulighed for at få hurtig og forståelig rådgivning og hjælp, hvis du skulle møde udfordringer. 

Overholder kassesystemet den nye lov om kasseapparat? 

Du skal være opmærksom på, om den løsning, du finder, overholder den danske lovgivning. Som du kunne læse i afsnittet omkring, hvad et digitalt salgsregistreringssystem er, skal det dit nye kasseapparat være låst eller plomberet, samtidig med at det digitale kassesystem skal kunne registrere alle transaktioner og salgsdata elektronisk. Spørg derfor leverandøren om deres kasseapparat lever op til kravene fra SKAT. 

Udskrive kvitteringer fra kassen 

Et af de krav, den nye lov stiller til kasseapparaterne er, at det skal kunne udskrive kvitteringer fra kasseapparatet. Det betyder, at det er slut med at skrive kvitteringer i hånden, og du  skal derfor have en bonprinter tilkoblet dit kasseapparat. Hvis du er vant til at skrive kvitteringer i hånden eller andet, vil det komme til at spare dig for den masse tid, hvis du får en bonprinter tilkoblet dit kasseapparat, der automatisk udskriver en bon, når du trykker på en enkelt knap. 

Udskriv fuld eller forenklet faktura 

En anden ting, du skal være opmærksom på, om dit nye kasseapparat kan er, at der skal være mulighed for at udskrive en fuld eller en forenklet faktura.

Daglig ajourføring af bogføring og korrekt kasseafstemning 

Det skal være nemt at kunne følge med i virksomhedens daglige salg, og derfor skal dit nye digitale kasseapparat også kunne føre daglig ajourføring af bogføring og korrekt kasseafstemning. Når du kigger på denne mulighed, er det en god ide at gøre det så nemt for dig selv som muligt gennem en integration fra kasseapparatetet til det økonomisyststem, som du bruger. På den måde bliver dagens salg automatisk overført fra kasseapparatet til kassekladden i dit økonomisystem.

Skal kunne tage mod diverse betalingskort 

En sidste ting du skal være opmærksom på, når du vælger dit nye digitale kasseapparat, er at det kan være en god ide, hvis det kan modtage diverse betalingskort. Det betyder altså, at det kan være en fordel, hvis løsningen kan tage imod Dankort, Visa, Mastercard m.v. 

Når du alligevel kigger muligheden for at modtage betalingskort, kan det være en god ide at overveje om din løsning også skal kunne modtage mobilbetalingsløsninger såsom MobilePay, Apple Pay og Google Pay. Derudover bør du overveje, hvorvidt dine betalingsterminaler skal kunne virkeselvom de går offline, eller de blot skal kunne køre online. 

Hvordan kan Amero hjælpe dig?

Hos Amero har vi allerede de nødvendige midler til at hjælpe dig med at få et kasseapparat med digitale salgsregisteringer.

Lever op til krav fra SKAT

Lever op til krav fra SKAT

Vores kassesystemer lever op til kravene fra SKAT. Det vil sige, at et kassesystem fra Amero er låst, indtil du logger ind med en bruger, du kan registrere dit salg på. Derudover registreres alle transaktioner og salgsdata elektronisk, hvilket betyder, at din data opbevares og kan tilgås efter behov.

Integrationer og BackOffice

Du kan også få en integration mellem dit økonomisystem og kasseapparat, der gør det endnu nemmere at holde styr på dine finanser. Et andet krav i den nye lov om kasseapparater, er at du skal kunne udskrive faktura og kvitteringer. I dette tilfælde kan det være rart at have et administrationsværktøj som eksempelvis BackOffice, hvor du har mulighed for at tilpasse diverse print til dine ønsker. 

Et hybridsystem der virker både online og offline

Et hybridsystem der virker både online og offline

En anden stor fordel ved et kasseapparat fra Amero, er at det er bygget som et hybrid system, hvilket betyder, at der ligger en lokal SQL-server på det fysiske kasseapparat. Det gør,  at du kan modtage og registrere betaling både offline og online. På den måde er du dækket ind, uanset hvad. 

Hvis du ønsker at høre mere om vores kassesystem, og hvilke integrationer vi kan tilbyde, sidder vi altid klar til at hjælpe dig på telefon 77 34 34 80 alle hverdage fra 9.00 til 17.00.