Er du interesseret i historien bag en af de mest essentielle opfindelser i detailhandlen? I det følgende vil du lære mere om kasseapparatets oprindelse og til sidst finde ud af hvor vigtig kasseapparatet er i dag for alle brancher, hvor der sker et køb.
Søger man efter definitionen af et kasseapparat, finder man denne fra den britiske encyclopædia Britannica:
Maskine til forretning, der typisk har en pengeskuffe og er designet til at registrere salg.
Man forestiller sig store, upraktiske kasser med en masse knapper, et lille display med pris og en eller flere scannere. Det moderne kasseapparat ser væsentligt anderledes ud end de gjorde engang, men mange af funktionerne er de samme. For at forstå hvor langt vi er kommet i dag, starter vi med opfindelsen af kasseapparatet og dets originale funktioner.

Kasseapparatet historisk set
Man kan ikke forestille sig en butik uden et kasseapparat, men det var realiteten indtil slutningen af 1800-tallet. James Ritty fra Ohio, USA anerkendes typisk for at have opfundet kasseapparatet tilbage i 1870’erne.
Historien lyder, at Ritty var træt af ikke at vide, om hans regnskab stemte overens, og om hans medarbejdere stjal. Han sejlede til Europa for at tage en pause, og på vejen blev han optaget af skibets mekanik. Denne fascination var det, der førte til udviklingen af den originale version af et kasseapparat, som Ritty og hans bror senere hen fik patent på. Disse maskiner begyndte så småt at dukke op i butikker i begyndelsen af 1900-tallet.
Kasseapparatets udvikling
Kasseapparater i starten af 1900-tallet var kendt som store maskiner med knapper og en pengeskuffe, der sagde “ding”, når den åbnede. Kasseapparatet viste transaktionens beløb til både kunde og sælger, printede kvitteringer og nogle talte endda antal kunder og antal køb.
I takt med teknologiens udvikling op gennem 1900-tallet blev elektriske motorer en del af kasseapparaterne, men først i 1970’erne blev kasseapparaterne helt elektroniske. IBM var de første til at udvikle elektroniske kasseapparater, der ikke længere bare var et enkelt kasseapparat, men nærmere et stort system, der kunne håndtere op til 128 kasseapparater samlet i det samme netværk.
I løbet af 1990’erne blev kasseapparater, der var PC-styret eller kørte direkte på en PC, introduceret. I dag ser vi moderne løsninger, hvor man ikke bare har et kasseapparat, men mange flere funktioner. Disse løsninger kaldes typisk for kassesystemer. Her kører man et kassesystem direkte på en computer eller tablet ved at bruge software fra en udbyder.
Denne software er typisk en licensbaseret cloudløsning, så brugeren har tilgang til systemet hvor som helst og når som helst. Samtidig skal kunden ikke bekymre sig om vedligeholdelse og opdatering, da det følger med softwaren. Det er denne type løsning, vi hos Amero, kan tilbyde dig og din virksomhed.
Få gratis rådgivning og et uforpligtende tilbud på et kassesystem der automatiserer og integrerer din forretning
I Amero lever vi at gøre vores kunders hverdag nemmere og bedre, så de kan levere kundeservice i særklasse og forøge deres bundlinje. Vi ønsker også at hjælpe dig.
Formålet med et kasseapparat i dag
I dag bruger mange butikker, restauranter, attraktioner, osv. de moderne kassesysteme i stedet for de mere traditionelle kasseapparater, da de har et hav af funktioner med lagerstyring, mulighed for integration til økonomisystem og webshop og meget mere. Et kassesystem består typisk af et digitalt kasseapparat, pengeskuffe og bonprinter. Virksomheden har mulighed for at tilpasse deres system, så det har lige præcis de funktioner, der er vigtige for den enkelte virksomhed. Et sådant kassesystem kaldes også for et POS system. POS står for “Point of Sale” eller “salgsstedet” på dansk. Du kan læse mere om POS her.
Historisk set var kasseapparatet en vigtig opfindelse for forretningsdrivende, da det introducerede disse nye muligheder:
- Følge over- og underskud
- Nedsætte risikoen for tyveri
- Registrering af alle salg
- Samling af kontanter på ét sted
- Print af kvittering til både butikken og kunden

De moderne kasseapparater og kassesystemer gør stadig disse ting, men i dag kan de MEGET mere. Med kassesystemer kan virksomhederne samle mange funktioner i ét system, såsom:
- Integration til økonomi- og regnskabssystemer
- Integration til bookingsystemer
- Integration til webshop
- Flere betalingsmuligheder som kontanter, betalingskort, Mobilepay, osv.
- Online lagerstyring
- Billetprint
- Gavekort
- Bogføring
- Og meget mere…
Kilder
For at understøtte dette blogindlæg, er der hentet information fra følgende kilder: